ze života jedné zasvěcené ženy

Edita Steinová s Amátou Neyerovou

28. 9. 2012 18:09
Rubrika: z knížky

"Svůj postoj k lidem a k sobě samé jsem naprosto změnila. Už mi nezáleželo na tom, abych měla pravdu já a abych za všech okolností protivníka "odrovnala". A třebaže jsem stále ještě měla ostrý zrak pro slabosti lidí, nevyužívala jsem ho už k tomu, abych je zasáhla na citlivém místě, nýbrž abych k nim byla ohleduplná."

Všichni lidé mají slabé stránky a Edita Steinová je dovedla pohotově odhalit. Měla k tomu přímo talent a o slabinách druhých pak pronášela poznámky sice duchaplné, avšak zlomyslné. Mnohým lidem její výstižné poznámky připadaly "rozkošné", což jen zvyšovalo pokušení, aby takovými poznámkami bavila okolí. Uvedený text se vztahuje k době, kdy jí bylo asi 25 let. Vyplývá z něj, že Edita tahedy prošla vnitřní proměnou. Nevíme, čím byla vyvolána. Edita Steinová dovede rozlišovat. Ví, že se své schopnosti odhalovat lidské slabosti nemusí vzdát. CO však musí změnit, je to, k čemu talent použije. Poznává, že nemá právo druhé zraňovat, nýbrž naopak: od této chvíle bude svých znalostí lidských charakterů používat k tomu, aby u známých a přátel respektovala jejich nejcitlivější místa.

Moc pěkná knížka, tenká a zajímavá. Začínám díky ní mít Editu Steinovou velmi ráda, znala jsem jí hlavně jako filosofku a fenomenologie mi přišla hodně složitá.

Zobrazeno 1184×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková