ze života jedné zasvěcené ženy

Co dělá salesiánka, když napadne sníh?

21. 1. 2010 18:08
Rubrika: ze života | Štítky: salesiánky

Salesiánka je řeholnice (neboli jeptiška, pro zajímavost jedna naše studentka říká, že se bojí jeptišek, ale nás, že se nebojí, protože my jsme sestry), která se stará o chudou, opuštěnou mládež, přednostně o děvčata (o kluky se starají salesiáni, ale dneska, už se to tak přísně nerozděluje jako za dona Boska).

Co dělá salesiánka v Praze, když napadne sníh? Správně, vezme holky z intru a jdou jezdit z Vítkova na igelitkách, to dělá naše Jarka. Nebo vezme studentky na hory a učí je jezdit na sjezdovkách, to baví Helču. Danka mezitím jezdí na běžkách s těmi co se bojí na sjezd. Nebo vezme děti ze školky a jdou sáňkovat k Vltavě, tak to je Mary. Janča s nimi staví na zahradě sněhuláky a jsou pak krásně obalení sněhem i blátem, samozřejmě děti ne sněhuláci.

A teď pozor, to byste neuhodli, salesiánka, vezme lopatu a jde odhazovat sníh od vrat. Je to taky dobrodružné, pejskaři vás obdivují, mladíky upozorňujete: pozor na hlavičku, ze střechy padají kusy ledu… No, mimo to jsem taky běžkovala u Vltavy, to je tedy zážitek, prohánět se po Praze na běžkách. Nejvíc mě přitom zaujala jedna slečna, co proti mně jela na kole, není nad originalitu. Bylo mi jí trochu líto, vypadla dost schváceně a pořád z toho kola padala, ale tvářila se zarputile a tak jsem radši kolem jen tiše prosvištěla. Pak jsem dumala nad tím, co bych dělala, kdyby proti mně jel na kole celý Karlín a já jediná byla na běžkách. Nevím jestli bych radši taky nešla s davem.

Kromě toho, když napadne hodně sněhu, jako letos, tak salesiánky, když zjistily, že jim teče do baráku vylezly na střechu a shazovaly sníh dolů. To byl zatím největší zážitek letošní zimy. Myslím, že jsem se ještě nikdy tak úpěnlivě nemodlila k svatému Josefovi jako, když jsem poprvé lezla po střeše a házela dolů sníh. Den předtím jsme v katedrále Svatého Ducha slavily třicet let od začátku salesiánek v Čechách a P.Karel nám na závěr řekl, ať se odevzdáme Pánu Ježíši a že zažijeme dobrodružství, moc se mi to líbilo, ale že dobrodružství přijde hned den na to to jsem tedy nečekala.

 

Zobrazeno 2640×

Komentáře

zdis

Lidko: To je milé, že i knihovnice odhazují sníh.<br />
Neposedo: Odborníky jsem volala taky, jenže mohli až v úterý a my měly vodu na půdě i v bytě pod ní, takže nebylo moc na vybranou, ale musím říct, že to nejhorší jsem jim stejně nechala na úterý.<br />
Berrie: to je milé.<br />
<br />
Jankac: Bojím se, jestli si nás trochu neidealizuješ, občas jsme dost těžce prozaičtí, tedy aspoň já. Bráchové budou možná zajímavější, zvlášť když mají vděčné obecenstvo :-). To se i já dost snažím :-)

Krasnazena

MIlá Zdíšo, díky za reportáž:-) A víš,co dělají knihovnice, když napadne sníh? Taky odhazují chodík. Z hruzou se dívají, jak led ze střechy padá na BMW, které bylo zaparkované u knihovny, a rozbijí mu zadní sklo. A s nadšením vítací horolezce, který pak všechen led ze střechy shodí. Mezitím se usmívají na čtenáře, vyřizují telefony a dělají inventarizaci.Lída

jankac

Moc pěkný článek!.... ono všichni salesiáni v sobě skrývají hodně tajemství, překvapení a dobrodružství... Don Bosko to měl asi prostě v krvi:)...

Berrie

Musim zareagovat hned na prvni vetu, protoze mi pripomnela nedavnou prihodu:-) to jsem jednou jela busem a koukala se z okna. Po ulici sly sestry od matky Terezy a dve holky sedici v me blizkosti je komentovaly takhle: Tyjo divej, jeptisky...ale jsou nejake jine...to urcite nebudou jeptisky...to budou salesianky!:-)

Andrea Hýblová (Neposeda)

Dobrý!<br />
Jen my jsme pořád v redakci:-() Mělas na těch běžkách zatočit k nám a pomoci se sněhem i u nás, když máš už praxi. My na to volaly odborníky...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková