ze života jedné zasvěcené ženy

Neplánované dítě a Boží chvála

2. 6. 2012 21:09
Rubrika: ze života

Přemýšlela jsem nad Marií a jejím Magnifikat. Poprvé  v životě mě napadlo, že její situace nebyla nijak růžová. Ve chvíli, kdy Maria chválí Boha za veliké skutky, které vykonal, tak je tu pouze neplánované dítě svobodné matky. Maria neví jestli jí neukamenují i s dítětem, neví jestli jí Josef neopustí, kvůli dítěti, které není jeho. Může si domyslet, že lidi jí budou pro její mateřství pomlouvat. Neví bude-li schopna donosit Boha a dát mu život. Zkrátka má dost důvodů k trápení a starostem a nemá nic v ruce. Takové neplánované dítě ti úplně převrátí život.

Mimochodem viděla jsem to u kamarádky, když čekala čtvrté dítě a už nepočítali, že by mohlo přijít. Najednou jim byl malý byt, malé auto, malý příjem a ona musela zase na mateřskou. Byla docela přešlá, že ten miminkovský kolotoč jí čeká ještě jednou. Viděla jsem je teď po skoro dvou letech a musím říct, že jim miminko prospělo. Mamina omládla, puberťáci se starají o mimčo a dost je to baví a kluk je fakt šikovný a krásný.

Tak zpátky k Marii a jejímu mimču. Došlo mi, že ve chvíli, kdy Maria zpívá Bohu chválu ještě není nic vidět, ale ona to vidí ve víře. Nebo spíš jsou vidět jen problémy, ale ona věří v Boží moc a zaslíbení. Je to pro mě zpytování svědomí a prosím o více víry, abych mohla chválit Boha i ve chvíli, kdy nemám vše pevně v rukách, kdy ztrácím přehled o situaci a mohu se opřít jen o Boží slovo.

Zobrazeno 1582×

Komentáře

kuckuc

Takhle jsem se na to ještě nedívala.. Je to nový a obohacující pohled.. Díky za povzbuzení :-)

terre-eau

Ono si ale treba uvedomiť, že snáď každá izraelská žena túžila po tom, aby sa stala matkou prisľúbeného Spasiteľa, aj keď zrejme predpokladali, že sa to stane ÚPLNE inak.... a takpovediac v regulérnejších podmienkach.

Na druhej strane je tu ešte jedna dôležitá vec. V Izraeli, pokiaľ bola žena zasnúbená, mal už na ňu snúbenec takpovediac "právo". Nepatrila viac rodine svojho otca. Ak mladý muž prišiel požiadať o ruku vyvolenej a dohodli sa s jej otcom a rodinou o svadbe, vypili na znamenie prisľúbenia a svadobnej zmluvy obradne pohár vína.Následne snúbenec išiel pripraviť dom - spoločné bývanie pre novú rodinu. Keď prípravy dokončil vrátil sa do rodiny snúbenice, aby si ju do nového domu odviedol - tu sa uskutočnila slávnosť, podobne ako naša svadba.
Teda židovské zásnuby sú podobné ....

terre-eau

.... podobné nášmu sobášu v kostole a následne židovská svadba sa podobá našej hostine, ktorá sa po sobáši koná. Nikoho nepohoršovalo, ak by snúbenice otehotnela so svojím snúbencom pred svadbou. Píšem to len stručne a to predovšetkým z dôvodu, že ma prekvapuje - a prosím neurazte sa, že tieto veci z dejín a kultúry Izraela neviete.

terre-eau

A ešte jedna krásna vec, ktorú som si uvedomila až po prečítaní jednej knihy.,,,,

Snúbenica Cirkev čaká na Krista, svojho ženícha. Už si ju zasnúbil naveky a išiel je pripraviť miesto. V plnosti času znovu príde, aby ju zaviedol do nového domu, nebeského Jeruzalema naplneného slávou. Snúbenka očakáva verne, vytrvale i nepokojne, lebo jej Ženích už prichádza.

zdis

Díky Terre-eau za komentář, židovské zvyky, myslím trochu znám, problém je v tom, že Maria neotěhotněla s Josefem a on měl právo jí propustit a jak jistě víš trest za nevěru bylo kamenování. Josef sám nebyl, jak víme z Písma, rozhodnutý hned vzít všechno na sebe a ani se mu nedivím. Ale o Josefovi jsem už taky psala, je to můj favorit hned po Marii :-) Protože jsi sama snoubenka jistě si dovedeš nejlíp představit prekérnost situace těch dvou, když je tu najednou dítě a on ví, že není jeho.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková