ze života jedné zasvěcené ženy

Lípičky

10. 5. 2010 20:34
Rubrika: ze života | Štítky: hřích , zahrada

Tak jsem plela zahradu a přitom přemýšlela. Tak třeba, na podzim jsme pokáceli lípu, prosychala a padaly jí větve, takže to bylo nebezpečné pro naše školkové děti. Tahle lípa byla velmi plodná, to jsem zjistila teď na jaře. Lípa už je v „nebi“, její dětičky malé lípičky nám rostou po celé zahradě a co jich je. Trochu jí tu bujnou plodnost závidím. Má těch dětiček fakt hodně po celé zahradě. Chodím a vytrhávám je, aby bylo místo i na méně odolné a životaschopné kytičky a rostlinky. Třeba tráva, to je děsně choulostivá záležitost. Musí se zalévat, sekat a kam děti šlápnou tráva neroste, pokud není zakořeněná. Jako ctnosti a dobro, musí se pěstovat a opatrovat něž se zakoření a zesílí.

Jak jsem tak vytrhávala malé lípičky, mimochodem jsou moc krásné. Taková miniatura lípy, mají tři srdčité lístečky, kmínek a kořínek, všechno jak má být. Potkala jsem i pár javůrků, taky musely ven chudáci. Šlo mi to pěkně od ruky a kýbl se plnil. Jsou to mladé výhonky a ještě nemají žádné pořádné kořeny. Jako hřích, když se vytrhne než stačí pořádně zakořenit. Zato když si člověk s nějakým hříchem zvykne žít a nechá ho růst. Jo, to už se musí vzít rýček jako na pampelišku, ta má pěkně dlouhé kořínky. A což teprve zapomenutý výhonek bezu, z loňského roku. Na ten už je potřeba pořádný rýč. Zrovna jako na opakované hříchy je potřeba nasadit pořádné pokání. No, už se mi stalo, že jsem takový zakořeněný plevelný keř přetrhla a kořen tam zůstal. A to pak chodíte a znovu a znovu vám raší bez a není možné se ho zbavit. Možná to znáte z duchovního života. Člověk bojuje s hříchem a on znovu a znovu raší, chce to jít na kořen a je to dřina.  Jenže když to člověk nechá za chvíli má ze zahrady džungli a ze srdce zrovna tak.

A tak přeju sobě i vám vytrvalost v boji. Pravda někdy, tedy pro mě skoro vždycky je to  nuda trhat plevel, ale nechtěla bych dopadnout jako lenoch z Malého prince, kterému baobaby zničily planetu.

Tak mě napadá, taky někdy trháte jen ty zelené vršky od plevele a nechce se vám dolovat kořeny?

Zobrazeno 1501×

Komentáře

majkiii

Díky... :)

alimduL

Krásné přirovnání, děkuju!<br />
Přesně to sedí.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková