ze života jedné zasvěcené ženy

Proč mám v úctě sv. Josefa?

19. 3. 2010 11:43
Rubrika: ze života | Štítky: svatí

Proč mám ráda sv. Josefa?

Musím předeslat, že si ho nepředstavuji jako nějakého bezmocného staříka, ale jako muže v nejlepších letech. Muže, který je silný, plný života, schopný postarat se o ženu a dítě a to nejen doma ve své zemi, ale i v cizině. Muže, který se vzdal svého práva zplodit vlastní potomky z poslušnosti Bohu. Odříká se vědomě a dobrovolně a toto své odřeknutí žije den za dnem věrně až do smrti. A není to odříkání pro odříkání, ale je to z lásky, aby mohl svým jménem zaštítit Boží tajemství a Marii, dokud Bůh bude potřebovat.

Josef nezneužívá svou mužskou sílu, aby se pomstil, aby ponížil a pokořil. Neřekne Marii, nejspíš si za to můžeš sama. „nechtěl ji vystavit hanbě; proto se rozhodl propustit ji potají“ (Mt 1, 19).

Ale ani není pasivní. Jako Adam, když had Evu svádí, Adam stojí vedle a místo, aby jí chránil, nebo aspoň řekl: neblbni, vždyť had lže, Bůh nás přece miluje a chce naše dobro…

Josef naproti tomu, když pochopí co po něm Bůh chce, bere Marii k sobě a dává jí i dítěti své jméno a tak ji chrání. „Když se Josef probudil ze spánku, učinil, jak mu přikázal anděl Hospodinův, a přijal svou manželku k sobě.“(Mt1,24)

A chrání je i před Herodem. Bůh neřekne Marii, že Herodes chce dítě zabít. Říká to Josefovi. Josefovi svěřil svého milovaného Syna a důvěřuje mu, že se o Jeho dítě dobře postará.

Kromě toho všeho a ještě spousty dalších věcí, kterých si na sv. Josefovi vážím, s ním mám sama velmi dobrou osobní zkušenost. Pomohl mi v mnoha záležitostech a to nejen duchovních, jako třeba sehnání dobrého duchovního vůdce, ale i v materiálních.

Zobrazeno 2728×

Komentáře

Eleeshebat

Můžu se jenom zeptat...teda pokud se to dá nějak vysvětlit..jak Ti mohl pomoct Josef v duchovních i materiálních záležitostech? Já si to nějak neumím představit...

zdis

Třeba, když jsem měla krizi a potřebovala někoho, kdo by mi pomohl se vyhrabat, prosila jsem sv. Josefa a on mi poslal kněze, fakt hodně schopného, přesně jak jsem v tu chvíli potřebovala. Nebo (já se starám o barák, v přízemí máme školu, nad tím školku, nad tím intr a navrch klášter), když se něco rozbije (to je skoro furt) a potřebuju, šikovného, levného a slušného opraváře (to je v Praze terno), svěřuju to sv. Josefu a zatím všichni chlapi co u nás pracovali byli dobří. Vím, že v jedné komunitě, to dělají dokonce tak, že mají papír - sv. Josef potřebujeme a píší tam co potřebují, viděla jsem tam napsané vejce (dál jsem to nečetla) a pak tam bylo děkujeme. Asi to fungovalo, takovou víru a pokoru zatím nemám. Navíc si myslím, že bychom museli žit mnohem radikálněji chudobu.

Florence

Dík za pěkný článek, sv. Josef je i moje srdeční záležitost:-)možná je to taky tím, že jeho jméno nese můj děda, taťka i brácha, ale obrovský podíl na tom určitě měl román Jana Dobraczynskeho Stín Otce. Objevila jsem díky němu nečekané souvislosti...:-)

zdis

Florence: Stín Otce jsem taky četla a moc se mi líbil. teď čtu o sv. Josefovi knížku od bratra Efraima z KOmunity Blahoslavenství a je to síla. Bratr Efraim je ženatý jáhen konvertita ze židovství a tak umí spojit bohatství křesťanství a židovství. krásně přiblížil Josefa jako Žida, otce a muže a jeho poslání vůči Ježíši.

Sasidlo

Nikdy jsem nějak sv. Josefa neměl v lásce - je to dávno, málo se o něm ví, neviděl jsem důvod k takové oslavě. Až před týdnem jsem cítil, že chci jít někam na pouť a zaujala mě Slavnost sv. Josefa na počátku tohoto víkendu. Nejbližší kostel od Brna jemu zasvěcený je v Senetářově. Vypsal jsem si z Bible všechny úryvky, kde je o něm zmínka (moc jich není), a zjistil jsem, že mně jako muži má strašně moc co říci do praktického života. V Bibli není strohý životopis - narodil se tam a tam..., to tam naprosto chybí. Je tam "pouze" spousta příkladů, jak řešil konkrétní obtíže. Uvědomil jsem si, jak je mi blízký, jak jeho příklad muži potřebují. Děkuji za pěkný článek, je vidět, že autor o sv. Josefu promeditoval mnohem víc času, zatím jsem o něm přemýšlel jen tento víkend, mám co dohánět.

zdis

ad Sasidlo: Máš pravdu, dost jsem o sv. Josefu přemýšlela. Don Bosko nám ho dal jako hlavního patrona naší Kongregace a taky mě inspirovala sv. Terezie z Avily a její zkušenost s ním. Kromě toho jsem potkala dva fakt schopné chlapy, bratry salesiány, kteří ho měli v úctě. Vážím si jeho velkorysosti vůči Bohu a vůči Marii. Máš pravdu, že v Písmu není žádné jeho slovo, zato jsou tam jeho činy a to velmi výmluvné. Málokterý svobodný chlap, by si uvázal na krk na celý život svobodnou matku a ještě, kvůli jejímu dítěti, aby opustil postavení, které měl nejspíš vybudované v Nazaretě a emigroval,aby to cizí dítě zachránil. A to vše pouze na základě víry, z poslušnosti Bohu.

Lenochod

hmm, krásnýýýý článek, já ho beru jako patrona naší rodiny...Protože se takstaral a svou rodinu atd.

Ester

Málokterý svobodný chlap, by si uvázal na krk na celý život svobodnou matku a ještě, kvůli jejímu dítěti, aby opustil postavení, které měl nejspíš vybudované v Nazaretě a emigroval,aby to cizí dítě zachránil. A to vše pouze na základě víry, z poslušnosti Bohu.<br />
---- je to tak:) Jenže když sme u toho svátku svatého Josefa, tak mě docela dostávají někteří kněží při mši. Nevím, jestli se pokoušejí být vtipní, nebo co to mělo bejt. Jeden říkal, že slavnost svatého Josefa je chlapská záležitost, prostě pro chlapy, druhej (v kostele o kousek dál) zase "zítra bude svátek svatého Josefa, to se nemusíte postit, můžete si dát i masíčko, ale kdybyste se chtěli postit, můžete...." + samozřejmě přímluvy byly pouze za kněžská, řeholní a misijní povolání, svatá manželství opět zůstávají stranou....buď že jsou takovou samozřejmostí, viditelnou na každém kroku, anebo proto, že je nikdo zdánlivě nepotřebuje.... (trochu nelogický, ne? Odkud se asi budou rekrutovat ti svatí kněží a řeholni

Michaela Chytrá

Ester, s těmi rodinami souhlasím! Myslím, že je potřeba za ně prosit a modlit se, aby to byly rodiny opravdu svaté. A svátek sv. Josefa je na to, pravda, "příhodný".:-)

zdis

Lenochod - to je dobrý nápad. Čtu teď knížku "Giuseppe di Nazaret" a tam je vidět, že musel být fakt dobrej táta.<br />
Myslím, že modlitbu potřebujeme všichni, jak rodiny, tak řeholnice, tak kněží a jsem přesvědčená, že Josef má široké srdce a když člověk požádá rád se bude přimlouvat za každého podle jeho potřeby.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková