ze života jedné zasvěcené ženy

Proč mám v úctě sv. Josefa?

19. 3. 2010 11:43
Rubrika: ze života | Štítky: svatí

Proč mám ráda sv. Josefa?

Musím předeslat, že si ho nepředstavuji jako nějakého bezmocného staříka, ale jako muže v nejlepších letech. Muže, který je silný, plný života, schopný postarat se o ženu a dítě a to nejen doma ve své zemi, ale i v cizině. Muže, který se vzdal svého práva zplodit vlastní potomky z poslušnosti Bohu. Odříká se vědomě a dobrovolně a toto své odřeknutí žije den za dnem věrně až do smrti. A není to odříkání pro odříkání, ale je to z lásky, aby mohl svým jménem zaštítit Boží tajemství a Marii, dokud Bůh bude potřebovat.

Josef nezneužívá svou mužskou sílu, aby se pomstil, aby ponížil a pokořil. Neřekne Marii, nejspíš si za to můžeš sama. „nechtěl ji vystavit hanbě; proto se rozhodl propustit ji potají“ (Mt 1, 19).

Ale ani není pasivní. Jako Adam, když had Evu svádí, Adam stojí vedle a místo, aby jí chránil, nebo aspoň řekl: neblbni, vždyť had lže, Bůh nás přece miluje a chce naše dobro…

Josef naproti tomu, když pochopí co po něm Bůh chce, bere Marii k sobě a dává jí i dítěti své jméno a tak ji chrání. „Když se Josef probudil ze spánku, učinil, jak mu přikázal anděl Hospodinův, a přijal svou manželku k sobě.“(Mt1,24)

A chrání je i před Herodem. Bůh neřekne Marii, že Herodes chce dítě zabít. Říká to Josefovi. Josefovi svěřil svého milovaného Syna a důvěřuje mu, že se o Jeho dítě dobře postará.

Kromě toho všeho a ještě spousty dalších věcí, kterých si na sv. Josefovi vážím, s ním mám sama velmi dobrou osobní zkušenost. Pomohl mi v mnoha záležitostech a to nejen duchovních, jako třeba sehnání dobrého duchovního vůdce, ale i v materiálních.

Zobrazeno 2727×

Komentáře

Michaela Chytrá

Ester, s těmi rodinami souhlasím! Myslím, že je potřeba za ně prosit a modlit se, aby to byly rodiny opravdu svaté. A svátek sv. Josefa je na to, pravda, "příhodný".:-)

zdis

Lenochod - to je dobrý nápad. Čtu teď knížku "Giuseppe di Nazaret" a tam je vidět, že musel být fakt dobrej táta.<br />
Myslím, že modlitbu potřebujeme všichni, jak rodiny, tak řeholnice, tak kněží a jsem přesvědčená, že Josef má široké srdce a když člověk požádá rád se bude přimlouvat za každého podle jeho potřeby.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková