ze života jedné zasvěcené ženy

Jak jsem nepotkala Mikuláše.

6. 12. 2009 11:48
Rubrika: zamyšlení | Štítky: Ze života

Včera večer jsem se vypravila na mši svatou k premonstrátům na Strahov, byla totiž první sobota a oni se po mši chodí průvodem modlit k soše Panny Marie z Exilu, která shlíží dolů na Prahu. Kromě toho mají pěknou liturgii a člověk se občas rád duchovně občerství.

            Rozhodla jsem se, že půjdu pěšky přes Staromák. Až cestou mi došlo, že je večer před svátkem svatého Mikuláše a tak bude všude plno lidí. A bylo, hlavně čertů. Všude samý čert se svítícími rohy. Mikuláše jsem potkala asi dva, zato čertů plno. Hlavně dětí a žen, kdoví proč si muži nenasadili rohy. Žena jako čertice je asi sexy, dítě je zřejmě roztomilé a muž by byl pravděpodobně směšný. Škoda, že je to celé lež. Ďábel totiž není ani sexy ani roztomilý. Nevymyslel žádnou rozkoš, ani potěšení, ty jsou Boží dar a výmysl. Zlý je umí jen pokřivit a pošpinit. Jako chudáka Mikuláše, z kterého nám v Praze nakonec zbyli jen ti rohatí.

No, abych nekončila tak pesimisticky, tak musím na závěr dodat, že u nás v klášteře Mikuláš byl. A představte si má vkus a šmrnc a zatím jsme nevypátraly jak vypadá. Nechal nám za dveřmi klauzury krásné bílé bramboříky (fakt moc pěkně rostlé, žádné chudinky, chcípáky) a mikulášský sáček s rozpustnou kávou a indiánky (bylo jich dvanáct a nás je prosím pěkně v komunitě 11 + maminka jedné sestry co je u nás na návštěvě). Viditelně ví co mají sestry rády a co se jim líbí. A má nás dobře spočítané. A tak mi jako ekonomce vrtá hlavou, kdo to jen mohl být.

Zobrazeno 2551×

Komentáře

HejTi

Mě taky v Brně zarazilo, že je všude tolik čertů a anděl prakticky žádnej.<br />
<br />
Do jedné školy jim prý řekli ať přijdou v pátek v převleku. Nevím jestli jim přímo řekli, že za čerty, ale viděl jsem jenom rohatý...<br />
<br />
Viděl jsem poutače a slyšel jsem o čertovských párty... o andělské ani jedné, snad protože je advent...<br />
<br />
Nicméně to je další malinkatý střípeček, který mě prostě zneklidňuje.<br />
<br />
Na druhou stranu obdivuju všechny ty co připravovali Mikulášské besídky, chodili po domech (v tomhle případě i ty čerty)... A to je zase něco co mě alespoň trochu uklidňuje.

Nikodema

My jsme letos v komunitě obnovily příchod Mikuláše, anděla a čerta, protože jsme chtěli tuto tradici uvést do života dvou 2 1/2 letých kluků ze sociálně slabé rodiny. Otec těchto dvojčat nebude slavit ani Vánoce protože to stojí peníze a jemu to nic neříká.<br />
<br />
Mikuláš docela perlil když prohlásil: "A co tady v klášteře dělají ty děti? Nu co. Proč by Školské setry nemohly mít děti!" :)

Radio

Jo, též jsem byl v sobotu večer venku, ale tvůj pesimismus nesdílím :)<br />
<br />
Na staromák jsem nešel, ale Celetnou a po Ovocném trhu jsem se brouzdal dost a blikacích čertů jsem viděl opravdu přehršle (:-D) ale fakt jsem viděl i dost Mikulášů s celou sebrankou. Roztomilé anděly a taky roztomilé čerty, někdy méně povedené, ale rozhodně se všichni snažili. Úplně mě to překvapilo, že sice se třeba už v Praze nechodí na Velikonoce s pomlázkou, ale Mikulášská tradice se ještě drží, a to je přece fajn, ne?

zdis

HejTi: Jeden ten malej čert plakal, že se bojí, tak mě napadlo: "Straší, aby se tolik nebáli :-)." Občas mi připadá, že mi Češi se stydíme být dobří a ukázat citlivé srdce, abychom nebyli tak zranitelní. A tak se děláme horší a ateističtější než jsme, naštěstí. Zajímavé, že Italové to mají naopak, jsou děsně milí a srdeční, ale někdy je to spíš jižanská emotivní skořápka, ale nedá se to generalizovat i mezi nima jsem poznala dobrý lidi.<br />
Radio: Máš pravdu, i mezi Pražáky jsou fakt dobří lidé, pár jich znám a vážím si jich.

Renata Svobodová

HejTi: potkala jsem v Brně v tramvaji Mikuláše bez čerta! :)

zdis

A nebál se?:-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková